Pages

maanantai 20. lokakuuta 2014

Hampurilaissämpylä (Briossi)

Briossi sopii erinomaisesti hampurilaisen sämpyläksi. Sämpylä on miellyttävän ilmava ja sopivan rasvainen. Resepti löydetty täältä.

Raaka-aineet (6 "normaalin" kokoista sämpylää)


  • 1dl maitoa
  • 25g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
  • 100g voita
  • Voiteluun 1 keltuainen


  1. Ota voi (ei margariini) huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa tai lämmitä huoneenlämpöiseksi.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja hunaja.
  3. Lisää kananmunat maitoon. Lisää jauhot pienissä erissä. Lisää voi pieninä nokareina.
  4. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella kunnes koostumus on pehmeä ja kimmoisa. Käsin tähän vaiheeseen menee noin 10-15 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja.
  5. Peitä kulho kelmulla ja siirrä taikina jääkaappiin noin tunniksi.
  6. Jauhota työtaso ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin parin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi, rullaa ja leikkaa kuuteen palaan. Pyörittele palat KEVYESTI pöydän ja kämmenen välissä pyöreiksi sämpylöiksi. (Älä pyörittele liian kovin ottein jottei ilma häviä. Tällöin sämpylän rakenne säilyy miellyttävän ilmavana.)
  7. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota tunti.
  8. Voitele keltuaisella ja ripottele halutessasi päälle seesaminsiemeniä. 
  9. Paista 200 asteessa 12-15 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on kauniin kullanruskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti